Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Pert nyert a Pénzügyminisztérium - háború előtti takarékbetét

2004.12.17. 14:08
A Fővárosi Bíróság másodfokon a Magyar Állam álláspontját hagyta helyben abban az ügyben, amely 1999-ben indult egy háború előtti dollár-takarékbetét ügyében. Az ítéletet pénteken hirdették ki.

A takarékbetétet a '30-as években egy magyar állampolgár helyezte el a Magyar-Olasz Bank Rt-nél. A pénzintézetet ellen 1947-ben kényszer-felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, mivel a bank a fizetési kötelezettségeit nem tudta teljesíteni. A felszámolási eljárás véglegesen 2003-ban zárult le. A takarékbetét tulajdonosa azért indított pert a Magyar Állam ellen, mert álláspontja szerint a betétért az állam helyt állni köteles.

Első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság a betét tulajdonosának adott igazat. A másodfokú eljárásban a Fővárosi Bíróság ezzel ellentétes döntést hozott. A bíróság ítéletének indoklása szerint a felperesnek az eljárás során igazolnia kellett volna, hogy a Magyar Állam kezességet vállalt a takarékbetétért vagy szerződésben, vagy jogszabályban. Mivel egyik sem történt meg, így a bíróság úgy döntött, hogy ezekért a betétekért a Magyar Állam nem köteles helyt állni.

A bíróság döntése precedens értékű abban a kérdésben, hogy Magyarországon az '50-es évek elején született takarékbetétekre vonatkozó jogi szabályozás visszamenőleges hatállyal nem terjed ki az 1945 előtti takarékbetétekre.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!