Nevesincs cégé a YUKOS fő termelőegysége

MTI
2004.12.19. 23:37

Nagy meglepetésre egy ismeretlen orosz pénzügyi csoport, a Baikalfinansgroup (Bajkalfinanszgrup) lett a YUKOS fő termelőegysége, a Yuganskneftegaz új tulajdonosa, kiütve a nyeregből a biztos befutónak tartott Gazpromneftet.

A Moszkvában vasárnap lezajlott árverésen a tveri pénzügyi befektető 260,75 milliárd rubelért (9,3 milliárd dollárért) nyerte el a Yuganskneftegaz 76,79 százalékát, miután egyszerre öt (százmillió dolláros) fokkal túllicitálta a Gazprom monopólium olajleánycégét, amely csak a 246,75 milliárd rubeles (8,8 milliárd dollár) kikiáltási árat ajánlotta meg.

Mind a Gazprom, mind az elképzelhetőnek vélt rivális pályázó Surgutneftegaz olajcég tagadta, hogy köze lenne az alig néhány napja bejegyzett Baikalfinansgrouphoz. Elemzők mégis arra gyanakodtak, hogy a Baikal afféle fedőcég, amely a félállami Gazpromhoz, vagy Kreml-közeli Surguthoz, netán kettejük szövetségéhez kötődhet, esetleg más állami struktúrákkal kiegészülve.

Számos elemző szerint a Yugansk előbb-utóbb a Gazpromnál köthet ki, s a Baikal közbeiktatása arra szolgál, hogy megvédje a monopóliumot az amerikai igazságszolgáltatástól. Az árverés győztese ugyanis - mint a YUKOS tüstént rámutatott - nagy fejfájást vásárolt magának 9 milliárd dollárért: dacolt ugyanis egy texasi bíróság ideiglenes intézkedésével, amely tíz munkanapra elrendelte minden ügylet felfüggesztését a YUKOS eszközeivel, miután az olajcég reorganizációs kérelmet nyújtott be hozzá az amerikai csődtörvény 11. fejezete alapján.