Hajnalka
-1 °C
15 °C

Nevesincs cégé a YUKOS fő termelőegysége

MTI
2004.12.19. 23:37

Nagy meglepetésre egy ismeretlen orosz pénzügyi csoport, a Baikalfinansgroup (Bajkalfinanszgrup) lett a YUKOS fő termelőegysége, a Yuganskneftegaz új tulajdonosa, kiütve a nyeregből a biztos befutónak tartott Gazpromneftet.

A Moszkvában vasárnap lezajlott árverésen a tveri pénzügyi befektető 260,75 milliárd rubelért (9,3 milliárd dollárért) nyerte el a Yuganskneftegaz 76,79 százalékát, miután egyszerre öt (százmillió dolláros) fokkal túllicitálta a Gazprom monopólium olajleánycégét, amely csak a 246,75 milliárd rubeles (8,8 milliárd dollár) kikiáltási árat ajánlotta meg.

Mind a Gazprom, mind az elképzelhetőnek vélt rivális pályázó Surgutneftegaz olajcég tagadta, hogy köze lenne az alig néhány napja bejegyzett Baikalfinansgrouphoz. Elemzők mégis arra gyanakodtak, hogy a Baikal afféle fedőcég, amely a félállami Gazpromhoz, vagy Kreml-közeli Surguthoz, netán kettejük szövetségéhez kötődhet, esetleg más állami struktúrákkal kiegészülve.

Számos elemző szerint a Yugansk előbb-utóbb a Gazpromnál köthet ki, s a Baikal közbeiktatása arra szolgál, hogy megvédje a monopóliumot az amerikai igazságszolgáltatástól. Az árverés győztese ugyanis - mint a YUKOS tüstént rámutatott - nagy fejfájást vásárolt magának 9 milliárd dollárért: dacolt ugyanis egy texasi bíróság ideiglenes intézkedésével, amely tíz munkanapra elrendelte minden ügylet felfüggesztését a YUKOS eszközeivel, miután az olajcég reorganizációs kérelmet nyújtott be hozzá az amerikai csődtörvény 11. fejezete alapján.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!