Sok kis hiba okozta a belgiumi bankkártya-összeomlást

euractiv.hu
2004.12.20. 08:55
A Banksys cég az elmúlt szombaton egyetlen belgiumi bankkártya-tranzakció után sem vont le jutalékot, kezelési költséget a kiskereskedőktől. Ezzel is igyekezett kárpótolni a kereskedőket, amiért a bronzvasárnapi hétvégén, az első nagy karácsonyi bevásárlónapon összeomlott Belgiumban a bankkártyás fizetési rendszer, és a készpénz-automaták sem bírták a rohamot. A kereskedők 20 millió euró forgalomkiesést szenvedtek el.

Az országos bankkártya-hálózatot működtető Banksys cég arról tájékoztatta a forgalmazókat, hogy a rendszer katasztrofális csődjét nem vírus, hanem sok apró technikai hiba szerencsétlen egybeesése, láncolata okozta. A Banksys biztosította ügyfeleit, hogy megtalálták, kijavították a hibákat, és az eset nem ismétlődhet meg. A Banksys - miközben továbbra is tagadja egyetemleges felelősségét a történtekért - egyeztetést kezdeményezett a kereskedőket ért veszteség kárpótlásáról.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint 220 ezer bankkártyás és 60 ezer hitelkártyás tranzakció hiúsult meg, mintegy 20 millió euró értékben, s ez becslések szerint 10-20 százalékos forgalomkiesést okozott azon a napon. A Banksys által ígért kompenzáció differenciált, az üzletek forgalmával arányos megoszlású lesz.