Tőzsdére megy a varsói tőzsde

MTI
2004.12.28. 12:02
Wieslaw Rozlucki tőzsdeelnök szerint Közép-Kelet-Európa legnagyobb tőzsdéje, a varsói akár már a jövő év végéig tőzsdére viheti saját részvényeit. Az idén 35 új részvénnyel gyarapodó piac jövőre akár további húsz papírral is gazdagodhat, mivel az élénk gazdasági növekedés közepette a belföldi és a külföldi vállalatok egyaránt tőkepiaci forrásbevonással kívánják előteremteni a terjeszkedés finanszírozásához szükséges pénzeszközöket.

A jövőre esedékes kibocsátások között a legnagyobbak a PGNiG állami gázmonopólium, a Kozienice erőmű, az ENEA áramszolgáltató, a Grupa Lotos olajfinomító, Polmos Bialystok szeszipari vállalat, valamint a legnagyobb biztosító társaság, a PZU.

A varsói tőzsdén jelenleg 230 vállalat részvényeit jegyzik, melyek együttes piaci tőkeértéke 70 milliárd eurót tesz ki. Lengyelország uniós csatlakozása óta mind a forgalom, mind a jegyzett részvények árfolyama ugrásszerű emelkedett. A WIG-20 index több mint 20 százalékkal, a szélesebb bázisra támaszkodó WIG index pedig 25 százalékkal emelkedett és történetének legmagasabb árfolyamát állította be december elején.

"Privatizációnk óriási kihívást jelent. A legszükségesebb döntésekre már jövőre sor kerülhet és az év végére tőzsdén jegyzett részvénytársasággá alakulhatunk" - mondta Rozlucki. A tőzsde részvényeinek többségét birtokában tartó államkincstár nemrégiben írt ki tendert a kibocsátás főszervezői feladatára. A lehetséges opciók között szerepel a tőzsde részvényeinek nyilvános kibocsátása, többségi tulajdonrész eladása egy szakmai befektetőnek, illetve a kettő kombinációja.

Számos külföldi tőzsde jelezte már együttműködési érdeklődését. A lehetséges partnerek között van az Euronext pán-európai tőzsde, a skandináv tőzsdéket üzemeltető OMX, valamint a budapesti tőzsdében az idén részesedést szerzett Wiener Börse. "Lehetséges azonban a londoni vagy a frankfurti tőzsde jelentkezése is" - vélte Rozlucki.