A szlovák jegybank szóban interveniált

MTI
2004.12.29. 13:06
Hosszú távra figyelmeztető szóbeli intervenciót alkalmazott szerdán a Szlovák Nemzeti Bank a korona erősödése ellen. A bank fő célja az árstabilitás, éppen ezért mindent meg kell tennie a korona kilengésének korlátozására, mert az veszélyeztetné az euró 2009-re tervezett bevezetéséhez szükséges árfolyam- és inflációs célok elérését - írta a központi bank pénzügyi elemző osztályának vezetője, Rastislav Carsky a Hospodarské Noviny című gazdasági lapban szerdán megjelent cikkében. "Ha a nemzeti bank elnézi, hogy a piac túllő az árfolyamcélokon, akkor a későbbi kiigazítás, amikor a szlovák korona már bent lesz az ERM-II. átváltási mechanizmusban, nagy kockázattal járna" - írta a Carsky. Úgy vélte, hogy a piac túlreagálja a külföldi tőke beáramlását, és rosszul időzíti spekulációit.

A Szlovák Nemzeti Bank az idén négyszer csökkentette alapkamatát, márciusban, áprilisban, júniusban és végül novemberben, mindannyiszor a korona drágulására hivatkozva, legutóbb fél százalékponttal 4,00 százalékra. A szlovák korona az idén 6,1 százalékkal drágult az euróval szemben. A központi bank már ősszel jelezte, hogy az erős gazdasági növekedéssel és a külföldi tőke beáramlásával indokolható, fokozatos és lassú felértékelődést lényegében tudomásul veszi, azonban a spekulációs kilengéseket nem akarja tűrni.

A kamatcsökkentést más oldalról lehetővé is tette, hogy az infláció az idén jelentősen mérséklődött: a fogyasztói árak novemberben átlagosan 6,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az októberi 6,6 százalékos és a tavaly decemberi 9,3 százalékos tizenkét havi infláció helyett. A Szlovák Nemzeti Bank célsávja ez év végére 5,5-7,3 százalékos.

A szlovák korona szerda délig 38,79/85/euróra drágult a pozsonyi bankközi devizapiacon a keddi késői 38,805/855/euróról. A dollárral szemben 28,449/509/dollárra erősödött 28,50/54/dollárról.