Eddig 260 ezer tonna gabona kapott végleges minősítést

MTI
2004.12.29. 16:31
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a magyar gazdák által európai uniós intervencióra felajánlott gabonából eddig 500 ezer tonnát talált átvételre alkalmasnak, amelyből 260 ezer tonna végleges minősítést kapott - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Máhr András, az agrártárca helyettes államtitkára közölte: az MVH-nak november óta eddig mintegy 2 millió tonna gabonát ajánlottak fel a jövő májusig tartó intervencióra. A termény minőségi vizsgálata folyamatosan zajlik.

A gabona végleges minősítése azt jelenti, hogy arra vonatkozik raktárszerződés és végleges intervenciós határozat is. "A magyar intervenciós raktárak már mind megteltek" - mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy így intervenciós felajánlásokat már csak raktárszerződéssel együtt tudnak elfogadni. Németh Imre hozzátette, hogy a magyar intervenciós tárolási kapacitáson felül érkező terményt külföldön, várhatóan Belgiumban és Németországban lehet majd raktározni.

Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) EU-integrációs főcsoportfőnöke korábban az MTI-nek elmondta, hogy az FVM májusig 4 millió tonna gabona várható felajánlását jelezte az uniónak. Máhr András áprilisban számít újabb intervenciós felajánlási hullámra, a tavaszi gabona betakarításakor. A helyettes államtitkár reményei szerint az EU várhatóan január végén dönt a gabonaexport támogatásáról, amely az uniós szinten is bőséges idei termés EU-n kívüli eladását segíti.