A biztosító fizeti a szívbarát margarint Hollandiában

euractiv.hu
2005.01.06. 09:24
Élesedik a holland biztosítók közötti harc. Ennek jele, hogy az egyik társaság bejelentette: megtéríti biztosított ügyfeleinek egy bizonyos margarin árát. A szóban forgó cég a legnagyobb holland biztosító, a mintegy kétmillió ügyféllel rendelkező VGZ. A társaság a Becel pro-activ nevű margarin árát téríti meg, ez az élelmiszer-termék segíti a szervezet koleszterin-szintjének csökkentését.

A biztosító azzal számol, hogy ha ügyfelei csökkentik szervezetük koleszterin-szintjét, akkor ezzel mérséklik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ennek hatására pedig a biztosítónak kevesebbet kell költenie orvosokra, gyógyszerekre, műtétekre. A cégnek jelenleg 120 ezer ügyfele használ koleszterin-csökkentő gyógyszert, ami önmagában 35 millió euróba kerül évente. További 6100, szívműtéten átesett ügyfél kezelése évi 57 millió eurót emészt fel.

Megbízható adatok szerint a szívbetegség kialakulásának esélye 50 százalékkal csökken, ha a 40 év feletti ügyfél 15 százalékkal csökkenti koleszterin szintjét. A 60 évnél idősebbek esetében hasonló csökkentés mellett 20-30 százalékkal mérséklődik a betegség kialakulásának valószínűsége.

A biztosító évente maximum 40 eurót fizet vissza a margarint rendszeresen vásárló ügyfeleinek. Ez az első eset Hollandiában, hogy egy biztosító társaság élelmiszer-termék árát téríti meg.