Erőteljesen nőttek tavaly a külföldi befektetések Szlovákiában

MTI
2005.01.06. 14:01
Tavaly Szlovákiában 1,9 milliárd eurót fektettek be a külföldi cégek, szemben a 2003. évi 1,1 milliárd euróval. A szlovák gazdasági kamara becslései szerint a megélénkült külföldi befektetői kedv 13 500 új munkahelyet teremtett. A befektetői tevékenyég főként a fővároson kívüli térségekben volt erős.

Szlovákia - központi európai helyzetének, az alacsony munkaköltségeknek és a kedvező gazdasági klímának köszönhetően - az elmúlt években növekvő számú zöldmezős beruházást vonzott, főként virágzó autóiparába. A bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW) korábbi elemzése szerint a külföldi közvetlen tőkebefektetések tavalyelőtti, 36 százalékos visszaesése után megfordult az irányzat a kelet-közép-európai országokban: tavaly a térségben előreláthatólag harminc százalékkal, az új EU-tagok körében pedig 55 százalékkal emelkedett a közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke.

Az öt közép-európai új EU-tagállamban tavalyelőtt hatvan százalékkal esett vissza a külföldi beruházások összértéke, és még a tavalyi évre várható 14 milliárd dollár is negyven százalékkal marad el a 2002-es csúcstól.

Tavaly feltehetőleg Lengyelország fogadta be a legnagyobb értékű külföldi közvetlen tőkebefektetést, 5 milliárd eurót. A második helyen Csehország áll majd 4 milliárd, a harmadikon Magyarország 3 milliárd euróval, majd Románia következik 2 milliárd, Szlovákia, Bulgária és Horvátország egyenként 1,5-1,5 milliárd körüli összeggel, Szlovénia és Albánia pedig 300-300 millió euróval - áll a WIIW korábbi elemzésében.