Judit
-2 °C
8 °C

Draskovics: 0,9-1,0 százalékponttal csökkent az áht-hiánya

Napi Online
2005.01.06. 16:36
Az ESA-95 szerint 2004-ben nem lesz több az államháztartás hiánya 4,5 százaléknál - mondta el Draskovics Tibor pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy 2003-hoz képest 0,9-1,0 százalékponttal csökkent GDP-arányosan a deficit, igaz ebben nagy szerepet játszott, hogy az adatokat korrigálták a nyugdíjreform hatásával. A folyó fizetési mérleg hiánya kicsit csökkent a 2003. évhez képest, de a finanszírozás szerkezet lényegesen egészségesebb lett: mintegy 50 százaléka a deficitnek nem adóssággeneráló.

A pénzügyminiszter szerint 2004-ben fordulat történt: minden mutató szerint közelebb kerültünk a Maastricht-i követelmények teljesüléséhez. Ebben nagy szerepet játszott a gyors agrárfejlődés, mely sosem látott termelési felfutást és jövedelembővülést generált. Idén, mivel nőnek a reálkeresetek, a lakossági kereslet nőni fog, míg az infáció csökkenése nyomán mérséklődhetnek a kamatok. A szakember béroldalon inflációra nem számít, ellenben hangsúlyozta a konvergenciaprogram folytatásának szükségességét és arra figyelmeztetett: növelni kell a fiskális és a monetáris politika közti összhangot. A monetáris tanács bővítésével kapcsolatban Draskovics elmondta: Gyurcsány Ferenc a jövő héten nevezi meg az általa javalsolt tagokat.

Az áfa-kifizetések visszatartása a pénzügyminiszter szerint csupán ellenőrzés, mivel az EU-csatlakozás óta szűkült az APEH mozgásköre, meg kell várnia az Európai Uniós papírokat, s a beérkezett adatok alapján úgy találták, mintegy 10 százaléknyi kifizetés jogtalanul történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.