Draskovics: 0,9-1,0 százalékponttal csökkent az áht-hiánya

Napi Online
2005.01.06. 16:36
Az ESA-95 szerint 2004-ben nem lesz több az államháztartás hiánya 4,5 százaléknál - mondta el Draskovics Tibor pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján. Ez azt jelenti, hogy 2003-hoz képest 0,9-1,0 százalékponttal csökkent GDP-arányosan a deficit, igaz ebben nagy szerepet játszott, hogy az adatokat korrigálták a nyugdíjreform hatásával. A folyó fizetési mérleg hiánya kicsit csökkent a 2003. évhez képest, de a finanszírozás szerkezet lényegesen egészségesebb lett: mintegy 50 százaléka a deficitnek nem adóssággeneráló.

A pénzügyminiszter szerint 2004-ben fordulat történt: minden mutató szerint közelebb kerültünk a Maastricht-i követelmények teljesüléséhez. Ebben nagy szerepet játszott a gyors agrárfejlődés, mely sosem látott termelési felfutást és jövedelembővülést generált. Idén, mivel nőnek a reálkeresetek, a lakossági kereslet nőni fog, míg az infáció csökkenése nyomán mérséklődhetnek a kamatok. A szakember béroldalon inflációra nem számít, ellenben hangsúlyozta a konvergenciaprogram folytatásának szükségességét és arra figyelmeztetett: növelni kell a fiskális és a monetáris politika közti összhangot. A monetáris tanács bővítésével kapcsolatban Draskovics elmondta: Gyurcsány Ferenc a jövő héten nevezi meg az általa javalsolt tagokat.

Az áfa-kifizetések visszatartása a pénzügyminiszter szerint csupán ellenőrzés, mivel az EU-csatlakozás óta szűkült az APEH mozgásköre, meg kell várnia az Európai Uniós papírokat, s a beérkezett adatok alapján úgy találták, mintegy 10 százaléknyi kifizetés jogtalanul történt.