Piroska
-10 °C
1 °C

Gyurcsány Ferenc a Monetáris Tanács-tagok jelöléséről

MTI
2005.01.07. 17:26

A miniszterelnök szerint a jövő héten folytatódnak a konzultációk arról, hogy kiket kérjen fel a Monetáris Tanács új tagjainak. "Olyan tagokat szeretnék jelölni, akiknek szakértelméhez semmilyen kétség nem fér" - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken, az MTI-nek. A miniszterelnök szerint január végéig befejeződnek a személyekről szóló konzultációk. Hozzáfűzte, hogy négy új tag jelölésében gondolkodik.

Az Országgyűlés decemberben szavazta meg a jegybanktörvény módosítását, amely szerint Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma a jelenlegi kilenc helyett legfeljebb tizenegy lehet, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kap a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar gazdaság gyarapodó, növekvő, egészséges szerkezetű és egyensúlyra törekvő pályán halad 2005-ben. Kiemelte: ennek legfontosabb eleme az, hogy az idén is fennmarad az európai uniós átlagot mintegy 2 százalékponttal meghaladó, 4 százalék körüli gazdasági növekedés. .

A kormányfő kiemelte: mindez csökkenő, éves szinten 4,5 százalékos infláció mellett megy végbe, miközben a beruházások 8-10 százalékkal emelkednek. Hozzátette: a gazdasági folyamatokkal párhuzamosan, 2005-ben a növekedés révén 3-4 százalékkal több munkabér, nyugdíj jut az embereknek, miközben az államháztartás is az egyensúly felé halad.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.