Az EU és az Egyesült Államok elrendezné az Airbus-Boeing vitát

MTI
2005.01.11. 15:47
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy egymás közti tárgyalással rendezi az Airbus és a Boeing repülőgépgyártóknak juttatott támogatásokkal kapcsolatos vitáját, és nem viszi a kérdést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé - jelentette be kedden Peter Mandelson európai kereskedelmi biztos.

A Bush kormányzat még augusztusban jelezte, hogy eljárást kezdeményez a Kereskedelmi Világszervezetnél az európai Airbus támogatása miatt, egyoldalúan felmondva azt az 1992-es kétoldalú megállapodást, amelyben rögzítették, milyen támogatások adhatók az egyes repülőgépgyártóknak. Az Airbus esetében ezt a támogatást a teljes fejlesztési költség harmadára korlátozták, az amerikai kormány számára pedig a Boeing éves bevételének három százalékáig megengedett a szubvenció.

Washingtont az riadóztatta, hogy tavalyelőtt a nyolcvan százalékban az európai repülési konszernhez, az EADS-hoz tartozó Airbus gépkiszállításaiban megelőzte az amerikai csúcsszállító Boeinget. Az amerikai cég arra panaszkodott ennek kapcsán, hogy az 1992-es szerződés még mindig túl sok szubvenciót tesz lehetővé az Airbus számára.