Miklós
-7 °C
2 °C

Hodorkovszkij kiszállt a Jukoszból

MTI
2005.01.12. 09:43
Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz oligarcha átruházta 59,5 százalékos részesedését a Jukosz olajcéget ellenőrző Menatep csoportban régi barátjára és részvényestársára, Leonyid Nyevzlinre - jelentette a Vedomosztyi című üzleti lap szerdai számában.

A tulajdonosváltásra automatikusan került sor a december 19-i kényszerárverés után, amely megfosztotta a Jukoszt fő termelő egységétől, a Juganszkneftegaztól. A Vedomosztyi szerint ugyanis a Menatep tulajdonlási sémája kezdettől fogva előirányozta az ellenőrző pakett rendelkezési jogának átszállását egy másik részvényesre, ha Hodorkovszkij meghal, bíróság elítéli, elrabolják vagy a Jukosz elveszti vagyonának jelentős részét.

Hodorkovszkij, aki privatizációs és adócsalási vádak ellen védekezik egy moszkvai bíróság előtt, a Menatep holding 9,5 százalékát közvetlenül, 50 százalékát pedig egy vagyonkezelő sémán keresztül birtokolta. A gibraltári bejegyzésű Menatep 61 százalékát ellenőrzi a Jukosznak, amelynek tőzsdei értéke 1,49 milliárd dollárra zsugorodott a Hodorkovszkij 2003. októberi letartóztatása előtti 41 milliárdról.

Nyevzlin - aki 2003 őszén Izraelbe távozott, ahol állampolgárságot is kapott - eddig a Menatep 8 százalékát birtokolta, és a csoport második emberének számított. Nyevzlin ellenőrzése alatt a Menatep keményebben léphet fel a Jukosz-vagyonért a Kremllel vívott harcban - mondta Borisz Berezovszkij brit menedékjogot élvező kegyvesztett oligarcha a Vedomosztyinak. Hodorkovszkij keze pedig szabaddá vált ahhoz, hogy politikával foglalkozhasson - írta a lap, amely emlékeztetett: Hodorkovszkij többször felkínálta a Jukosz ellenőrző pakettjét az orosz kormánynak a cégen számonkért, 27 milliárd dollárra rúgó adóhátralék rendezése fejében, de nem jött létre egyezség. A Juganszkot az állami Rosneft olajcég szerezte meg 9,4 milliárd dollárért decemberben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.