Hodorkovszkij kiszállt a Jukoszból

MTI
2005.01.12. 09:43
Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz oligarcha átruházta 59,5 százalékos részesedését a Jukosz olajcéget ellenőrző Menatep csoportban régi barátjára és részvényestársára, Leonyid Nyevzlinre - jelentette a Vedomosztyi című üzleti lap szerdai számában.

A tulajdonosváltásra automatikusan került sor a december 19-i kényszerárverés után, amely megfosztotta a Jukoszt fő termelő egységétől, a Juganszkneftegaztól. A Vedomosztyi szerint ugyanis a Menatep tulajdonlási sémája kezdettől fogva előirányozta az ellenőrző pakett rendelkezési jogának átszállását egy másik részvényesre, ha Hodorkovszkij meghal, bíróság elítéli, elrabolják vagy a Jukosz elveszti vagyonának jelentős részét.

Hodorkovszkij, aki privatizációs és adócsalási vádak ellen védekezik egy moszkvai bíróság előtt, a Menatep holding 9,5 százalékát közvetlenül, 50 százalékát pedig egy vagyonkezelő sémán keresztül birtokolta. A gibraltári bejegyzésű Menatep 61 százalékát ellenőrzi a Jukosznak, amelynek tőzsdei értéke 1,49 milliárd dollárra zsugorodott a Hodorkovszkij 2003. októberi letartóztatása előtti 41 milliárdról.

Nyevzlin - aki 2003 őszén Izraelbe távozott, ahol állampolgárságot is kapott - eddig a Menatep 8 százalékát birtokolta, és a csoport második emberének számított. Nyevzlin ellenőrzése alatt a Menatep keményebben léphet fel a Jukosz-vagyonért a Kremllel vívott harcban - mondta Borisz Berezovszkij brit menedékjogot élvező kegyvesztett oligarcha a Vedomosztyinak. Hodorkovszkij keze pedig szabaddá vált ahhoz, hogy politikával foglalkozhasson - írta a lap, amely emlékeztetett: Hodorkovszkij többször felkínálta a Jukosz ellenőrző pakettjét az orosz kormánynak a cégen számonkért, 27 milliárd dollárra rúgó adóhátralék rendezése fejében, de nem jött létre egyezség. A Juganszkot az állami Rosneft olajcég szerezte meg 9,4 milliárd dollárért decemberben.