Enyhe forint erősödés a "Fitch-fuccs utáni" devizapiacon

MTI
2005.01.13. 17:21
Délután a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán 12,56 százalékon állt a forint, 11 bázisponttal erősebben a szerdai helyzeténél. A kereskedők nagyon csendes piacról számoltak be, az euróval 246,75 és 247,35 forint közötti szűk sávban kereskedtek.

A szerdai Fitch-visszaminősítés utáni csendet többféleképpen magyarázzák a piacon. Vannak, akik úgy vélik, hogy az ősz óta tudható visszaminősítésnek csak az időzítése volt kérdéses, ezen túljutva a piac most már visszatér a rendes kerékvágásba. Mások úgy vélik, hogy a piac a "vihar előtti csend" állapotában leledzik, és további hátrasorolásokra lehet számítani nemzetközi intézetek részéről.

Abban van egyetértés a piacon, hogy az év első pár hónapjában folyamatos forint gyengülésre lehet számítani, az optimisták lassú és puha "földet érésben" reménykednek a hirtelen összeomlás helyett. A pénzügyminiszter nyilatkozatai a költségvetési hiány kezelhetőségéről mindenesetre az előbbi verziót támogatják - mondják a piacon.

A várakozásokkal ellentétben nem volt nagy ingadozás a dollár piacán sem, a 168-187 forint között jegyzett amerikai valuta 186,85/95 forinton állt délután, szemben a szerdai 187,00/20 forintos árfolyammal.

Az állampapírok másodpiacán is nagy volt a csend, a kevés üzlet nyomán 2-4 bázisponttal csökkent a hozamszint. A 12 hónapos diszkont-kincstárjegy aukciója viszont jól sikerült. A két és félszeres túljegyzés hatására az aukción 8,56 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 9 bázispontos gyengülés a szerdai másodpiaci referenciahozamhoz képest.

Hirtelen nem várt likviditás hiány támadt a forintpiacon, aminek az okait csak találgatják a kereskedők. Az overnight és tomnext üzleteket reggel még 9,50/75 százalékon kötötték, délután azonban 10 százalék fölé nőttek a kamatok hitelfelvevői érdeklődés miatt. Vannak, akik az új hároméves államkötvény, a 2008/D 50 milliárd forintnyi szerdai befizetési hatásideje vitte le a pénzt, mások a közelgő adófizetésekkel magyarázzák a pénzszűkét.

A hosszabb lejáratokon továbbra is 3-5 bázisponttal olvadnak a kamatok, a piac nem hagyta abba a jegybanki kamatcsökkentére való felkészülést. A féléves kamat a szerdai megtorpanás után ismét 8,80 százalékra, az egy éves 8,50 százalékra csökkent.