Jelentősen nőtt a munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplénben

MTI
2005.01.25. 13:37
Decemberben összességében 57 ezer állásnélkülit tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 3.500-zal, 6,6 százalékkal többet, mint 2003 decemberében - tájékoztatta Szabó József, a megyei munkaügyi központ igazgatója kedden az MTI-t. Szabó József közlése szerint a megyében a munkanélküliségi ráta tavaly decemberben 19,4 százalékos volt, 1 százalékponttal magasabb, mint a megelőző hónapban, ez a legmagasabb érték az országban.

Az átlagosnál jelentősebben nőtt a munkanélküliek száma Tokaj, Tiszaújváros, Szerencs és Mezőkövesd térségében, Miskolc és Putnok környékén viszont valamelyest mérsékeltebb volt a növekedés. A munkaügyi szakember a szezonális jellegű, illetve a közhasznú foglalkoztatási lehetőségek csökkenésével indokolta a munkanélküliek számának emelkedését.

Ugyanakkor örvendetesnek tartotta, hogy szeptember óta folyamatosan csökken Borsodban a munkanélküli pályakezdők száma, decemberben 1,2 százalékkal. Összességében 5700 olyan fiatalt tartanak nyilván, akinek még egyáltalán nem volt állása, lényegében minden tizedik munkanélküli pályakezdő - jegyezte meg Szabó József. Az elmúlt év utolsó hónapjában 3,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be a munkaadók a munkaügyi kirendeltségeknek, ezek csaknem háromnegyede azonban valamilyen támogatási formához kötött volt, főleg önkormányzatok hirdettek meg közcélú, illetve közhasznú munkahelyeket. Az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság munkaerőigénye továbbra sem számottevő. Az irodai adminisztrátorok, általános iskolai tanítók és tanárok, szociális ápolók azonban válogathatnak a számukra felkínált munkalehetőségek között, miként segédmunkásokat, szabókat, eladókat is szép számmal kerestek a munkaadók. A munkaügyi központ vezetője elmondta: 2004 utolsó hónapjában a munkanélküli járadékban részesülők bruttó 37.068 forintot kaptak, 2,5 ezer forinttal többet, mint a megelőző év hasonló időszakában.