Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Gyorsult a brit gazdasági növekedés

MTI
2005.01.26. 11:59
Nagy-Britanniában a tavalyi utolsó negyedévben meggyorsult a gazdasági növekedés, 0,7 százalékosra a harmadik negyedhez képest, és 2,8 százalékos volt 2003 utolsó negyedéhez képest - közölték a brit statisztikai hivatalban szerdán előzetes adatként. Az elemzők 0,6 százalékos, illetve 2,7 százalékos növekedésre számítottak csak.

Az ipari termelés visszaesése 0,5 százalékosra lassult a harmadik negyedévi, 1,3 százalékos teljesítménycsökkenés után, miközben a szolgáltatások eredménye egy százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 0,9 százalékos többlet után, rendre az előző évnegyedhez képest.

A harmadik negyedben a GDP-növekedés 0,5 százalékos volt az előző negyedhez viszonyítva, de 3,0 százalékos az egy évvel azelőttihez képest.

A szerdai előzetes becslés szerint a brit gazdaság növekedése tavaly egész évben átlagosan 3,1 százalékra gyorsult a 2003-as 2,2 százalékról, messze megelőzve az euróövezet várhatóan 1,7-1,8 százalékos tavalyi átlagát, illetve a 2003-as, 0,4 százalékos átlagát.

A szerdai adatközlés szertefoszlatta számos elemző várakozását, hogy a Bank of England következő kamatmozdulata a csökkentés lehetne, de emelést egyelőre nem jósolnak. A brit központi bank 2003. novembertől tavaly augusztusig ötször emelte az alapkamatát, 4,75 százalékra, de augusztus óta már nem módosította tovább.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.