Szabad utat kapott a kínai mágnesvasút?

MTI
2005.01.26. 11:59
Kínában egy helyi lap jelentése szerint megépül a Sanghaj és Hangcsou között tervezett, 170 kilométeres mágnesvasút is, hárommilliárd eurós költséggel. Kormányforrások később cáfolták, hogy a jóváhagyás már megszületett volna.

Az építkezés még az idén megkezdődik, és a tervek szerint 2009-ig befejeződik, hogy a 2010-es sanghaji világkiállításig a mágnesvasutat üzembe helyezhessék - jelentette a Hangcsou Ribao. Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint a sanghaji és a hangcsoui helyi kormányzatok fedezik a beruházás költségeinek egy részét.

A német ThyssenKrupp és a Siemens Sanghajban több mint egy éve a várost a repülőtérrel összekötő mágnesvasutat üzemeltet. A ThyssenKruppnál decemberben bizakodva nyilatkoztak arról, hogy a kínai kormánytól egy következő mágnesvasút kiépítésére is megbízást kapnak.

A sanghaji repülőtér és a városközpont közötti, harminc kilométeres távolságot az egymást tíz percenként követő, óránként 430 kilométeres sebességgel száguldó szerelvények mindössze hét perc alatt teszik meg.