Nem indul a német gazdaság

MTI
2005.01.26. 14:57
A német kormány 1,6 százalékos gazdasági növekedést vár az idén a korábbi 1,7 százalék helyett - erősítette meg szerdán Berlinben Wolfgang Clement gazdasági miniszter. A kormány ezzel a prognózisával derűlátóbb, mint a legtöbb hazai és nemzetközi gazdasági-pénzügyi intézet, szervezet. A Nemzetközi Valuta Alap (IMF) 1,5 százalékos német GDP-növekedésre számít 2005-ben, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 1,4 százalékosra.

Clement felelős politika folytatására kérte az Európai Központi Bankot. Németország attól tart, hogy a robosztus euró lefékezheti az erősen exportorientált német gazdaság fellendülési esélyeit. A gazdasági miniszter szerint Németország felfelé tart, az ország rendelkezik azzal a potenciállal, amely tartós, fenntartható gazdasági növekedést tesz lehetővé, továbbá a munkanélküliség lényeges csökkentését.

Clement érvelésében felhasználta a müncheni Ifo-intézet aznap nyilvánosságra hozott hangulati indexét is: a mutató a decemberi 96,2 százalékról januárra 96,4 százalékra javult, s felülmúlta a közgazdászok várakozásait is (96,2 százalék).

A munkanélküliséggel kapcsolatban azonban egyelőre rossz hírekről tudott beszámolni Clement, ám nem kötelezte el magát az olyan jóslatok mellett, hogy januárban a munkanélküliek száma elérheti az ötmilliót.

A hirtelen megugrást az újfajta statisztikai számítással magyarázzák: január elsejétől nem csak a magukat a munkanélküli segély valamelyik fajtájának segítségével fenntartókat számítják ide, hanem az eddig szociális segélyben részesült munkaképes egyéneket is. Nem tartják kizártnak, hogy mindennek következtében a kimutatásokban éves szinten 150 ezer fővel több lesz a munkanélküli a 2004-es éves átlaghoz képest.