Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Mégsem egyezett meg a FIAT és a GM

MTI
2005.02.02. 13:29
Az olasz FIAT szerdán bejelentette, hogy - a korábbi olasz sajtójelentésekkel ellentétben mégsem egyezett meg az amerikai General Motorsszal (GM) a FIAT Auto vitatott eladási opciójáról. Az erről folytatott tárgyalásokon nem értek el eredményt, ezért a torinói cég úgy véli, hogy mostantól bármikor beválthatja az autógyártó részlegére 2010-ig szóló eladási opcióját.

A General Motors azonban bíróságon megtámadhatja a vételi kötelezettségét, mivel a maga részéről már érvénytelennek tekinti az opcióról szóló szerződésrészt.

Az olasz sajtó korábban úgy értesült, hogy a felek megegyezésre jutottak a FIAT eladási opciójának megváltásában: a GM állítólag készségét fejezte ki 1,5 milliárd dollár kifizetésére, ha a FIAT eltekint opciójának lehívásától. Az értesülést akkor egyik cég sem kommentálta.

A felek december óta egyezkedtek - egyelőre a jogi út kizárásával -, de a megállapodásra adott, február 1-ig meghosszabbított határidő is lejárt. A GM és a FIAT korábban egyaránt azt közölte, hogy igényeiknek bíróság előtt is érvényt szereznek, ha egyébként nem tudnak megegyezni.

A General Motors jelenleg 20 százalékos FIAT-részvénypakettel rendelkezik. A FIAT eladási opciója a fennmaradó 80 százalék egészére vonatkozik. A GM a 20 százalékos pakettet 2000-ben vásárolta meg, 2,4 milliárd euróért. Az akkoriban kötött szerződés értelmében a FIAT 2004 és 2009 között az éppen érvényes árfolyamon lehívható eladási opciót kapott a fennmaradó hányadra. Az opció kezdetét tavaly közösen 2005-re tolták el, vagyis az a mostani, kudarcba fulladta egyezkedés végétől öt évre szól. Nem sokkal az eredeti szerződés megkötése után a FIAT válságba került, több mint hatezer alkalmazottját bocsátotta el.

A General Motors a 2000-es megállapodás opcióról szóló részét érvénytelennek tekinti, arra hivatkozva, hogy a FIAT időközben eladta Fidis pénzügyi szolgáltató érdekeltségét és hárommilliárd eurós tőkeemelést hajtott végre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!