Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Elutasították az amerikai kormányzatnak a dohánygyárakkal szembeni keresetét

MTI
2005.02.05. 10:03
Az amerikai fellebbviteli bíróság pénteken elutasította az amerikai kormányzat keresetét, amelyben 280 milliárd dollárt követeltek a dohányipartól, amelyet azzal vádolnak, hogy kartellbe tömörülve csalárd módon eltitkolja a cigaretta jelentette veszélyeket, kiskorúak számára is forgalmazva a termékeiket. . A kormányzat a dohányzás okozta betegségek kezelésével kapcsolatos közkiadásokat kívánja behajtani a dohányiparon, a bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a keresetre nem alkalmazhatóak a csalásra vonatkozó szövetségi törvények.

Az érintett cégek a Philip Morris USA, a RJ Reynolds Tobacco, a Loews Corp,s Lorillard Tobacco, a British American Tobacco tulajdonában lévő Brown and Williamson és Vector konszernhez tartozó Liggett volt. A kormány az 1960-as években kidolgozott, a szervezett bűnözés elleni harcra vonatkozó egyik törvényre hivatkozva azt akarta elérni, hogy a dohánygyárak fizessék vissza azoknak az általa illegálisnak minősített jövedelmeknek a kamatokkal megnövelt összegét, amelyekre 1971 és 2001 között tettek szert a kiskorúak részére eladott dohánytermékek révén.

David Sentelle bíró a feljebbviteli bíróság nevében elutasította a kormányzat keresetét, arra hivatkozva, hogy hasonló ügyekben nem szokásos ilyen szankciók alkalmazása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.