Javított a Swiss

MTI
2005.02.16. 11:14
A nehéz helyzetben levő svájci légitársaság, a Swiss tavaly - csökkenő forgalomból - jelentősen csökkentette konszolidált adó utáni veszteségét: 140 millió svájci frankra a tavalyelőtti 687 millió svájci frankról (443 millió euró).

A bevételek 3,642 milliárd frankra mérséklődtek a korábbi 4,126 milliárdról, az üzemi eredmény - az átalakítási költségek leírása előtt - 122 millió frankra csökkent a korábbi 498 millióról.

Bár a társaság a tavalyi harmadik negyedben csekély nyereségre tett szert, a tavalyi első kilenc hónapban összesen 17 millió svájci frank volt az adó utáni vesztesége, a tavalyelőtti első kilenchavi 609 milliós veszteség után. A Swiss már tavaly júniusban közölte, hogy a korábbi tervek ellenére egész évre nem várható a nullszaldó elérése.

Az újabb átszervezés előtt álló Swissnél - amely három éve jött létre a csődbe jutott Swissair romjaiból - januárban bejelentették, hogy a következő másfél évben ezer munkahelyet szüntetnek meg, és a regionális flotta 13 kisebb gépét eladják.

Az újabb átalakítási terv keretében háromszázmillió eurót akarnak évente megtakarítani, és két éven belül szeretnék nyereségessé tenni a céget. A Swiss jelenleg 7450 főt foglalkoztat.

A német Lufthansa légitársaság korábban cáfolta, hogy tárgyalásokat folytatna a Swiss International Airlines légitársasággal annak megvásárlásáról. A svájci kormány, 20 százalékkal a Swiss legnagyobb részvényese, korábban jelezte, hogy kedvezően fogadná a Lufthansa közeledését. A Swiss-részvények többsége a legnagyobb svájci társaságoké, köztük a UBS és Credit Suisse bankóriásoké, illetve a Roche és a Novartis gyógyszergyáré.