Mérséklődhet Japán gazdasági növekedése

MTI
2005.02.17. 13:39
Az OECD a japán gazdaság növekedési ütemének mérséklődése ellenére is élénkülésre számít a világgazdaságban. A szervezet csütörtökön közzétett közbülső jelentésében megerősítette a 2004-évi amerikai gazdaság növekedési üteméről korábban közölt 4,4 százalékos reálnövekedési adatot, és nem változtatott az eurózóna 2004-re vonatkozó 1,8 százalékos növekedési jóslatán sem. Japán esetében viszont az előző, november 30-én közzétett prognózisban szereplő négy százalékos növekedési ütemet 2,6 százalékra szállította le.

Az OECD Németország múlt évi növekedési ütemét - a novemberi prognózisban szereplő 1,2 százalékhoz képest- 1,1 százalékra csökkentette, Nagy Britanniáét 3,2 százalékról 3,1 százalékra vitte le, Franciaországét viszont 2,1 százalékról 2,3 százalékra emelte fel.

A jövőt illetően, Jean-Philippe Cotis, az OECD vezető közgazdásza derűlátóan nyilatkozott, szerinte megvannak a globális élénkülés feltételei. Az USA-ban tapasztalható némi lassulás összhangban áll a semlegesebb pénzpolitikához való fokozatos visszatérési törekvéssel, az eurózónában az árfolyamváltozások némi késéssel éreztetik hatásukat, Japánban pedig az elmúlt három negyedben tapasztalt ütem mérséklődés részben az export lassulását tükrözi- értékelte.