Vilma
-7 °C
4 °C

Erősödhet a forint

MTI
2005.02.18. 11:43
Az infláció vártnál gyorsabb mérséklődése és a forint erősödése után az elemzők szerint a jövő hétfőn és márciusban is fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot a Monetáris Tanács. Ezt a közeli hónapokban újabb, de már csak 25 bázispontos vágás követheti. Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű tőke áramlott Közép-Európa és más emelkedő piacok tőzsdéire és állampapírjaiba, jelentősen erősítve a fizetőeszközöket - áll a felmérésben.

A forint a következő napokban tovább erősödhet, a lebegtetési sáv széle felé, de az elemzők szerint szó sincs a 2003 januárihoz hasonló spekulatív támadásról. Ezért a forint erőssége legfeljebb az eddigi kamatlazítási ütem fenntartása mellett szólhat, de nem indokolhatja a felgyorsítását.

A megkérdezettek azzal számolnak, hogy a januári zuhanás után még tovább lassul az infláció, decemberre azonban az év eleji szintre, 4,1 százalékra tér vissza az áremelkedések üteme. Az átlagos éves inflációt 2005-re a korábban várt 4,4 százalék helyett 4 százalékra becsülik, jövőre pedig 4 százalék helyett 3,8 százalékot valószínűsítenek az elemzők.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.