Erősödhet a forint

MTI
2005.02.18. 11:43
Az infláció vártnál gyorsabb mérséklődése és a forint erősödése után az elemzők szerint a jövő hétfőn és márciusban is fél százalékponttal csökkenti az alapkamatot a Monetáris Tanács. Ezt a közeli hónapokban újabb, de már csak 25 bázispontos vágás követheti. Az utóbbi hetekben jelentős mennyiségű tőke áramlott Közép-Európa és más emelkedő piacok tőzsdéire és állampapírjaiba, jelentősen erősítve a fizetőeszközöket - áll a felmérésben.

A forint a következő napokban tovább erősödhet, a lebegtetési sáv széle felé, de az elemzők szerint szó sincs a 2003 januárihoz hasonló spekulatív támadásról. Ezért a forint erőssége legfeljebb az eddigi kamatlazítási ütem fenntartása mellett szólhat, de nem indokolhatja a felgyorsítását.

A megkérdezettek azzal számolnak, hogy a januári zuhanás után még tovább lassul az infláció, decemberre azonban az év eleji szintre, 4,1 százalékra tér vissza az áremelkedések üteme. Az átlagos éves inflációt 2005-re a korábban várt 4,4 százalék helyett 4 százalékra becsülik, jövőre pedig 4 százalék helyett 3,8 százalékot valószínűsítenek az elemzők.