Piroska
-12 °C
-2 °C

Eddig 19 milliárd forint evabevétel

MTI
2005.02.23. 08:29
A tavalyi negyedik negyedév és a 2004. év adóbevallása alkalmából 19 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók február 20-ig, ami 7,3 milliárddal több az egy évvel ezelőttinél - mondta Karácsony Imréné a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára. Tavaly 80 ezer egyéni és társas vállalkozás működött az eva szabályai szerint, és csaknem 65 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak - jelentette ki Karácsony Imréné. Az államtitkár szerint az idei 75,3 milliárdra tervezett eva bevételek is bizonyára teljesülnek.

Az evások száma 2005-ben húszezerrel nőtt, így 2005-ben Magyarországon mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó, illetve vállalkozás működik az eva szabályai szerint. Az eva bevételek eddig mindig túlteljesültek, így történt most is, hiszen az első negyedévre a költségvetés 15 milliárdos eva bevétellel kalkulált, de már február 20-ig több mint 19 milliárd forintot fizettek be az evások. Az újonnan belépő evásoknak is először áprilisban kell adót fizetniük a 2005 első negyedévi bevételül után.

Az eva 2003-ban indult el Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint adóbevételhez jutott az evások révén a költségvetés. Azok az egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások léphetnek be az eva körbe akik illetve amelyek éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot. A szakértők egyetértenek abban, hogy főleg az alacsony költséghányaddal dolgozó vállalkozások számára előnyös az eva szabályai szerinti adózás. Az eva-körbe tartozó egyéni és társas vállalkozások áfával növelt (bruttó) bevételük 15 százalékát fizetik be, mint egyszerűsített vállalkozói adót.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.