Eddig 19 milliárd forint evabevétel

MTI
2005.02.23. 08:29
A tavalyi negyedik negyedév és a 2004. év adóbevallása alkalmából 19 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók február 20-ig, ami 7,3 milliárddal több az egy évvel ezelőttinél - mondta Karácsony Imréné a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára. Tavaly 80 ezer egyéni és társas vállalkozás működött az eva szabályai szerint, és csaknem 65 milliárd forintot fizettek be az APEH-nak - jelentette ki Karácsony Imréné. Az államtitkár szerint az idei 75,3 milliárdra tervezett eva bevételek is bizonyára teljesülnek.

Az evások száma 2005-ben húszezerrel nőtt, így 2005-ben Magyarországon mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó, illetve vállalkozás működik az eva szabályai szerint. Az eva bevételek eddig mindig túlteljesültek, így történt most is, hiszen az első negyedévre a költségvetés 15 milliárdos eva bevétellel kalkulált, de már február 20-ig több mint 19 milliárd forintot fizettek be az evások. Az újonnan belépő evásoknak is először áprilisban kell adót fizetniük a 2005 első negyedévi bevételül után.

Az eva 2003-ban indult el Magyarországon, az indulás évében 31 milliárd forint adóbevételhez jutott az evások révén a költségvetés. Azok az egyéni és társas vállalkozók, illetve vállalkozások léphetnek be az eva körbe akik illetve amelyek éves bruttó árbevétele nem éri el a 25 millió forintot. A szakértők egyetértenek abban, hogy főleg az alacsony költséghányaddal dolgozó vállalkozások számára előnyös az eva szabályai szerinti adózás. Az eva-körbe tartozó egyéni és társas vállalkozások áfával növelt (bruttó) bevételük 15 százalékát fizetik be, mint egyszerűsített vállalkozói adót.