Rekord profitráta a Nestlénél

MTI/Reuters
2005.02.24. 11:26
A világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a svájci Nestle minden idők legjobb üzemi profitrátáját érte el tavaly, annak ellenére, hogy emelkedtek a nyersanyag és csomagolási költségek. A profitráta 12,6 százalékra emelkedett tavaly az egy évvel korábbi 12,5 százalékról a költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően.

Az adózott eredmény 7,7 százalékkal 6,72 milliárd svájci frankra emelkedett az egy évvel korábbi 6,2 milliárdról. Az üzemi eredmény 10,97 milliárd frankra csökkent, az árbevétel 1,4 százalékkal 86,77 milliárd frankra mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Változatlan árfolyamon 2,1 százalékkal nőtt a bevétel.

A vállalat egy milliárd frankos részvény-visszavásárlási programot hirdetett meg a második félévben, s 7,20 frankról 8-ra emelte az osztalékra vonatkozó javaslatát. A Nestle vezetése arra számít, hogy az idén a kemény versenyfeltételek közepette konstans árfolyamon számolva tovább növeli bevételét és az üzemi profitrátát. Az organikus növekedés 5-6 százalék között várható az idén.