Gyengébb forintot várnak a bankok

MTI
2005.02.24. 15:53
A forintárfolyam az elmúlt években 20-30 százalékkal felértékelődött, a forint túlzottan erős, ami nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a szövetség csütörtöki, budapesti sajtóbeszélgetésén. Hangsúlyozta: a bankok szükségesnek tartják a jegybanki irányadó kamat további folyamatos és fokozatos csökkenését, amit a mérséklődő infláció meg is alapoz. A kamatszint csökkenésével a forintárfolyamnak is gyengülnie kell - mondta.

Erdei Tamás 2005 végére 7 százalék körüli kamatszintet tart reálisnak. Az összes piaci szereplő számára kielégítő árfolyam szerinte 250-260 forint körül van. Egyed Géza, a Bankszövetség elnökségének tagja is kiemelte: a kamatot csak nagyon óvatosan, lassan szabad csökkenteni. Most még csökkenő kamatszint mellett is jelentős tőke áramlik be, mert világszerte óriási a likviditás. Valamennyi feltörekvő piacra ömlik a pénz, senki nem tudja azonban, hogy ez mikor fordul meg - figyelmeztetett.

Erdei Tamás szerint 2000-2001. óta mind a fiskális, mind a monetáris politika hitelessége és kiszámíthatósága jelentősen gyengült. "Nagyon fontosnak tartjuk a szavahihetőséget és azt, hogy megtörténjenek a szükséges intézkedések az államháztartási hiány csökkentése, a minél gyorsabb és mélyrehatóbb változások érdekében" - mondta.

A Bankszövetség elnöke elodázhatatlannak tartja az adórendszer jelentős átstrukturálását is a versenyképesség javítása érdekében, ez ugyanis a szomszédos országokban már megtörtént.

A befektetéseket, vállalkozásokat terhelő adók jelentős csökkentésére van szükség - mondta. Át kell gondolni az iparűzési adót is, mert ennek filozófiája rossz és elriasztó hatású. Módosítani szükséges az általános forgalmi adót is, mert magas mértéke a fogyasztás elvándorlásához vezethet. Úgy vélte: az elosztási rendszerek átalakításával jelentős mozgástér nyílhat meg.