Hajnalka
-1 °C
15 °C

Gyengébb forintot várnak a bankok

MTI
2005.02.24. 15:53
A forintárfolyam az elmúlt években 20-30 százalékkal felértékelődött, a forint túlzottan erős, ami nem segíti a magyar vállalkozások versenyképességét - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a szövetség csütörtöki, budapesti sajtóbeszélgetésén. Hangsúlyozta: a bankok szükségesnek tartják a jegybanki irányadó kamat további folyamatos és fokozatos csökkenését, amit a mérséklődő infláció meg is alapoz. A kamatszint csökkenésével a forintárfolyamnak is gyengülnie kell - mondta.

Erdei Tamás 2005 végére 7 százalék körüli kamatszintet tart reálisnak. Az összes piaci szereplő számára kielégítő árfolyam szerinte 250-260 forint körül van. Egyed Géza, a Bankszövetség elnökségének tagja is kiemelte: a kamatot csak nagyon óvatosan, lassan szabad csökkenteni. Most még csökkenő kamatszint mellett is jelentős tőke áramlik be, mert világszerte óriási a likviditás. Valamennyi feltörekvő piacra ömlik a pénz, senki nem tudja azonban, hogy ez mikor fordul meg - figyelmeztetett.

Erdei Tamás szerint 2000-2001. óta mind a fiskális, mind a monetáris politika hitelessége és kiszámíthatósága jelentősen gyengült. "Nagyon fontosnak tartjuk a szavahihetőséget és azt, hogy megtörténjenek a szükséges intézkedések az államháztartási hiány csökkentése, a minél gyorsabb és mélyrehatóbb változások érdekében" - mondta.

A Bankszövetség elnöke elodázhatatlannak tartja az adórendszer jelentős átstrukturálását is a versenyképesség javítása érdekében, ez ugyanis a szomszédos országokban már megtörtént.

A befektetéseket, vállalkozásokat terhelő adók jelentős csökkentésére van szükség - mondta. Át kell gondolni az iparűzési adót is, mert ennek filozófiája rossz és elriasztó hatású. Módosítani szükséges az általános forgalmi adót is, mert magas mértéke a fogyasztás elvándorlásához vezethet. Úgy vélte: az elosztási rendszerek átalakításával jelentős mozgástér nyílhat meg.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!