Megkezdődtek az agrártárgyalások

MTI
2005.02.24. 17:05
Az agrártárca és a gazdák képviselői csütörtök délután 14 óra 40 perckor három szakértői bizottságban elkezdték a tárgyalásokat. A szaktárca delegációját, Németh Imre miniszter megbízásából Benedek Fülöp közigazgatási államtitkár, míg a gazdákét Jakab István, a Magosz elnöke vezeti. Az agrártermelési szakbizottságot Folláth Györgyné, az FVM helyettes államtitkára, illetve a gazdák részéről Nagy Sándor vezeti. A vidékfejlesztési kérdésekkel foglalkozó bizottságot Fehér István, az FVM helyettes államtitkára és a gazdák részéről Ángyán József irányítja. A jogszabályokkal és egyéb kérdésekkel foglalkozó bizottság vezetője a tárca részéről Berczi Norbert, helyettes államtitkár, illetve a gazdák oldaláról Jakab István, a Magosz elnöke.

Benedek Fülöp elmondta: az előzetes megállapodás alapján a szakértői bizottságokat oldalanként 5-7 fő képviseli. A szakbizottságokat is úgy állították össze, hogy az tükrözze a gazdák által a tárca részére több napja átnyújtott petíció pontjait. Az FVM közigazgatási államtitkára közölte: a bizottsági megbeszélések zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával zajlanak, és ha olyan szakaszába jutnak az egyeztetésnek, akkor arról Jakab Istvánnal közösen fogják tájékoztatni a sajtót.

Jakab István kifejtette: számukra elfogadható a 3 szakbizottság kialakítása, és reményét fejezte ki, hogy azokban érdemi munkára lesz lehetőség. Kiemelte: a gazdák a hosszú huzavona után azt akarják, hogy a tárgyalások eredményesen záruljanak, és korrekt, számonkérhető, hosszútávon is vállalható megállapodás szülessen. Megerősítette, hogy hosszú és kemény tárgyalásokra számítanak. Véleménye szerint a mai tárgyalások legfeljebb 18 óráig tartanak, mivel a szakértői bizottságokban áttekintik a petíció pontjait, ám közös megegyezés alapján, annak mélységeibe nem fognak belemenni, arra pénteken kerülhet sor.