Kevesebb acélt gyárt Kína

MTI
2005.02.25. 11:14
Kínában az idén várhatóan kevesebb mint a felére lassul az acéltermelés növekedése, mert a kohók a jobb minőségű, hajógyártáshoz alkalmas lemezek gyártására összpontosítanak, és csökkentik a termelést az építőipar számára.

A világ legtöbb acélt termelő országában, Kínában a termelés az idén várhatóan 10 százalékkal nő, körülbelül 300 millió tonnára, a tavalyi 23 százalékos többtermelés után - mondta a legnagyobb kínai acélművek, a Baosteel csoport elnöknője, Hszie Ki-hua pénteken a Reuters hírügynökségnek. Szerinte a termelés jövőre is 10 százalékkal bővül tovább. A világ acéltermelése tavaly, 1 milliárd tonnával, rekordot ért el.

A Baosteel, amely a világon a hatodik acélgyártó, a maga részéről új kohókat épít, mert öt év alatt meg akarja kétszerezni a termelését, amely tavaly 20 millió tonna volt. Az elnöknő panaszolta a vasércárak 72 százalékos, közelmúltbeli emelését a bányatársaságok részéről, amelyet a versenytársak elfogadtak, de a Baosteel számára ez elfogadhatatlan. A Baosteel évente 30 millió tonna vasércet fogyaszt.