Izraeli befektetők jönnek tárgyalni Magyarországra

MTI
2005.02.27. 08:04
A legnagyobb izraeli befektetők képviselői érkeznek március 1-jén Budapestre Szilvan Shalom izraeli miniszterelnök-helyettes kíséretében, hogy új invesztíciós lehetőségeket keressenek Magyarországon.

A budapesti izraeli nagykövetség tájékoztatása szerint az üzletember-delegáció tagja lesz többek között Yuli Ofer, a Le Meridien és több más szálloda, Moti Zisser, a Plaza Centers, Michael Strauss, a Strauss élelmiszergyár, Sami Sagol, a Keter Plastic, Shalom Zeidler a Wissotzky tea-feldolgozó és Israel Makov, a Teva gyógyszerkonszern résztulajdonosa. A nagykövetség közlése szerint a Budapestre érkező üzletemberek összvagyona eléri a 200 milliárd dollárt.

Az izraeli nagybefektetők találkoznak majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel. Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter Somogyi Ferenc meghívására március 1-jén érkezik hivatalos látogatásra Magyarországra. A külügyi szóvivő közleménye szerint Izrael Magyarország fontos gazdasági partnere, az eddigi befektetések együttes összege meghaladja a kétmilliárd dollárt.

A két ország közötti áruforgalom 2004-ben több mint kétszázmillió dollár volt, a magyar kivitel közel kétszerese az Izraelből származó importnak.