Romló feltételekkel számol a PKN

MTI
2005.03.02. 15:58
A PKN Orlen lengyel olajcég, szerdai közlése szerint csak nehézségek árán lesz képes elérni az idén tavalyi rekordmagas nyereségét. A cég vezérigazgatója szerint a romló piaci feltételek miatt nehéz lesz megismételni a tavalyi teljesítményt.

A tavalyi negyedik negyedben a cég adózott eredménye 610 millió zloty lett, amely egész éves eredményadatát 2,44 milliárd zlotys (832 millió dollár) magasságba segítette. A cég a magas finomítási haszonkulcsból, valamint az urali nyersolaj és a Brent könnyűolajfajta árai közötti különbségből profitált.

A PKN Orlen vissza akarja szerezni elvesztett belföldi piaci pozícióit, és evégett csökkenti költségeit. Ezt a konszern vezetőségének nemrégiben ismertetett, 2009-ig szóló stratégiai terve fogalmazza meg. A vezetőség át kívánja gondolni a konszern külföldi befektetéseinek ésszerűségét is.

A stratégia terv értelmében a PKN Orlen 2009-ig 6 milliárd zlotyra emeli adózott eredményét. Ezt a vezetés a lengyelországi piaci részesedés 30 százalékra való emelésével kívánja elérni. Az elmúlt három év alatt a részesedés évente 2 százalékponttal csökkent, és jelenleg 28,6 százalékos. A takarékossági terv a rezsiköltségek évi 800 millió zlotys csökkentését irányozza elő.