Emánuel
3 °C
12 °C

Az OTP kifizette a Nova Banka-t

MTI
2005.03.11. 08:07
Zágrábban nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be, hogy lezárult a Nova Banka eladásának folyamata: az OTP Bank 236 millió euróért vásárolta meg a magántulajdonban lévő 2004. végén 96,4 millió euró saját tőkéjű hitelintézet 95,59 százalékos üzletrészét.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a vételár magas, de értékarányos. Mértékét igazából majd a megtérülés alapján lehet megítélni. Az OTP 5 éven belül a befektetésre vetítve 20 százalékos tőkearányos megtérülést szeretne elérni.

A további akvizíciós tervekről elmondta: az OTP Bank már régóta készül Szerbiába, az idén talán megvalósulhat ez a terv. Emellett részt kíván venni a román takarékpénztár privatizációjában is, amely egy-két hónap múlva várhatóan elindul. Ez a két fő célpont amikre most fókuszál az OTP. A román piac nagyon ígéretes, az árak azonban hihetetlenül felfutottak, nehéz középtávon megfelelő hozamot elérni - mondta az elnök-vezérigazgató.

A közelmúltban a bank törökországi terveiről is jelentek meg sajtóhírek. Csányi arra a kérdésre, folytatódik-e a bank délkelet irányú terjeszkedése egészen a Boszporuszig, azt válaszolta: az OTP Bank minden lehetőséget megvizsgál. Vizsgálódik azonban több más országban is, amelyekbe nem fog befektetni. A törökországi piacra lépés lehetőségét 50 százalékra becsülte. Törökország előnyeként említette, hogy a gazdaság gyorsabban nő, mint a régióban, népessége nagy, s nagy része 40 év alatti.

Horvátországban az OTP Bank országos lefedettségre törekszik, a jelenleg 90 egységes hálózat három éven belül 20-30 fiókkal bővül. Elsősorban a tengerparton terjeszkednek, ahol magyar turisták is szép számban megfordulnak, továbbá azon városokban, amelyekben a gazdaság dinamikusan fejlődik.

Elsősorban a lakossági és a kkv-üzletág, valamint a projektfinanszírozás kap majd kiemelt figyelmet a bank életében. A Nova Banka piaci részesedését az új tulajdonos 2010-re szeretné 10 százalékra növelni. Az elsősorban az adriai régióra koncentráló új szerzemény jelenleg a hetedik legnagyobb hitelintézet a horvát bankpiacon, mérlegfőösszege 2004 végén az auditált IFRS-adatok szerint 1026,9 millió euró volt, a lakossági betétek piacán 5,9, a lakossági hitelezésben pedig 3,8 százalékos részesedéssel rendelkezett. A vállalkozói betétgyűjtésben és hitelezésben 2, illetve 2,6 százalékos részesedése volt. A horvát bank 2004-ben az auditált IFRS-adatok alapján az előző évi 10 millió euróval szemben 18,9 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A ROAE (tőkearányos nyereség) tavaly 21,2 százalék, a ROAA (eszközarányos nyereség) pedig 1,8 százalék volt.

Az OTP Bank Horvátországban is egy komplex pénzügyi vállalatcsoport kialakítását tervezi, amelynek működése kiterjed az alapkezelésre a lízingszolgáltatásra, emellett vizsgálják a biztosítási piacra való belépés lehetőségét is, valamint, hogy az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaság hogyan tudna a horvátországi fejlesztésekbe bekapcsolódni - mondta Csányi Sándor. Csányi Sándor cáfolta, hogy a Kroatia biztosító társaság megvételével kapcsolatban már felvették volna a kapcsolatot a horvát kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor, hogy vizsgálják a lehetőségeket és ez a társaság is érdekes lehet számukra. A tervek szerint a hálózatbővítés, valamint az infrastruktúra fejlesztése a Nova Banka saját forrásaiból megvalósulhat, a következő években várhatóan nem lesz szükség tőkeemelésre.

Az OTP Bank a mostani akvizícióval együtt már öt országban van jelen. Szlovákiában egy középméretű, Bulgáriában a legnagyobb lakossági bank, Romániában pedig egy kisbank tulajdonosa. Az OTP-bankcsoport összesen 827 bankfiókkal rendelkezik, 1.853 ATM-et és 22.685 POS-terminált működtet. Mintegy 17 ezer alkalmazottja több ezer vállalatot, önkormányzatot és több millió magánszemélyt szolgál ki.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.