Emőke
8 °C
19 °C

Adóreform Lengyelországban

MTI
2005.03.11. 17:18
A lengyel pénzügyminisztérium 2008-ban tervezi bevezetni a 18 százalékos egységes társasági, forgalmi és személyi jövedelemadót. A vállalatok adójának 50 százalékát el is engednék, ha a nyereségüket újra befektetik. Az államháztartás kiadásait csökkentenék. Miroslaw Gronicki pénzügyminiszter szerint ezekkel az intézkedésekkel lehet biztosítani Lengyelország terv szerinti ütemű csatlakozását 2009-ben az euróövezethez. A hivatalban lévő kormánynak az idei választások előtt azonban már semmilyen tényleges lehetősége nincs az elképzelés megvalósítására, azt csak politikai szándéknyilatkozatnak lehet tekinteni.

A "Költségvetés finanszírozási stratégiája 2005 és 2008 között" című tervezetben megfogalmazott változtatásokat lépcsőzetesen kívánják bevezetni. Ellenkező esetben a pénzügyminisztérium aggodalmai szerint veszélybe kerülhetne a gazdasági növekedés ütemének fenntartása. Gronicki szerint a reformok bevezetését még most, kedvező gazdasági környezetben kellene megkezdeni, mert ha a gazdasági növekedés lassul, sokkal kevésbé lesz rá lehetőség.

A tervezett intézkedések forradalmasítanák a lengyel adórendszert. A 18 százalékos egységes adón kívül a pénzügyminisztérium illetékesei másképp is ösztönözni akarják a vállalati beruházásokat. A beruházások után már jövőre 30 százalékos adókedvezményt terveznek bevezetni, ezt 2007-ben növelnék 50 százalékra. 2007-ben jelenne meg a kataszteradó is, és ettől kezdődően fizetnének jövedelemadót a mezőgazdasági termelők is.

A tervezet a költségvetési kiadások drasztikus csökkentését irányozza elő. 2006-ban 9 milliárd zlotyval (2,27 milliárd euró) adnak majd ki kevesebbet a jelenleginél, 2007-ben pedig már 25 milliárd zlotyval. Ennek eredményeképpen a költségvetési deficit 2007 végére a GDP 2,8 százalékára zsugorodik majd, amivel teljesül az euró 2009-es bevezetésének egyik feltétele. Egy évvel ezelőtt Marek Belka kormányfő még az egységes adó esküdt ellenségének számított

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.