Idegenforgalom: jó szezont várnak

MTI
2005.03.15. 21:00
Az idegenforgalmi szakma a sorozatos csapások ellenére is bizakodva néz a szezon elé, "a mélyponton túlléptünk, a trend ismét felfelé ível" - tartalmazza a berlini Nemzetközi Turizmus Börze (ITB) keddi zárónapján kiadott jelentés.

A világ legnagyobb idegenforgalmi vásárára öt nap alatt 142 ezren látogattak el, ezerrel többen, mint tavaly, a szakmai látogatók száma 12 százalékkal múlta felül a tavalyi számot. A kiállítók száma 10 400 volt 181 országból, ami rekord.

Az idegenforgalmi szakmát az elmúlt években politikai és természeti csapások - 2001. szeptember 11., az iraki háború, gazdasági gyengélkedés, a délkelet-ázsiai szökőár - sújtották, ám a szakma bizakodik. A német TUI-nál, a világ első számú idegenforgalmi cégénél a nyári foglalások hét százalékkal múlják felül az egy évvel ezelőtt ilyenkor regisztrált számokat. A szökőár sújtotta thaiföldi Phuket "Phuket ismét mosolyog" jelszóval hirdette, hogy a szörnyű katasztrófa után is el kell látogatni "a földi paradicsomba".

Az idei ITB partnerországa Németország volt, s a németek már most a 2006. évi labdarúgó világbajnokságot állítják a középpontba: a szállodák, a vendéglátó-ipari egységek egymillióval több turistát várnak jövőre külföldről.