Nőtt az ipari termelés

MTI
2005.03.17. 10:04
Az ipari termelés januárban szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz képest - munkanaphatástól megtisztítva - 2,8 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Korrekciók nélkül a termelés januárban 2,7 százalékkal haladta meg a tavaly januári szintet. A március elején közölt előzetes kiigazított adatok szerint, januárban egy hónap alatt 0,8 százalékkal, míg egy év alatt 3,1 százalékkal nőtt az ipari termelés. Tavaly decemberben munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, korrekciók nélkül 3,5 százalékkal emelkedett.

Egy évvel korábban, 2004 januárjában a termelés volumene a kiigazított adatok szerint 9,9 százalékkal haladta meg a 2003 januárit, míg egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőtt. Az ipari termelés folyó áron, 1.180 milliárd forintot tett ki januárban. Az idén januárban az ipari export 6,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, de a növekedési ütem mértéke elmaradt a 2004. egész évi 15,7 százaléktól.

A januári exportteljesítmény majdnem kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari kivitel mintegy 43 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártás exportja 13,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitel 22 százalékát adó járműgyártás 3,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal csökkent, nagyobb mértékben, mint az elmúlt év egészében. A feldolgozóipar termelése 3,3 százalékkal, a bányászaté 4,4 százalékkal nőtt 2004 januárjához képest; a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2,5 százalékkal visszaesett.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 14,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép-, műszergyártás nőtt. A legnagyobb súlyú alág teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése járult hozzá. A csekély súlyú nemfém ásványi termék gyártása - az előző hónapok stagnáló tendenciájával szemben - 11,9 százalékkal emelkedett. A járműgyártás volumene 4 százalékkal nőtt. A növekedési ütem visszaesését az ágazat új rendelés mutatói is alátámasztják. A feldolgozóipari átlag körüli volt a növekedés 3,9 százalékkal a gumi-, műanyag termék gyártása, valamint 2,5 százalékkal a papírgyártás, kiadói, nyomdai tevékenység alágakban is. Kisebb mértékű visszaesést, 2 százalékot regisztráltak a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, valamint 2,9 százalékot a vegyi anyag, termék gyártása alágakban.

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 9,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek miatt. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 28,6 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,8 százalékkal nőtt januárban, 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 4,5 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések 5 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 3 százalékkal maradt el a tavalyi bázistól.