Alacsonyabb az olasz munkanélküliség

MTI
2005.03.21. 17:08
Eredményt mutatnak az olasz kormány intézkedései a munkapiac liberalizálására: az olasz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 0,4 százalékkal 8 százalékra csökkent az átlagos munkanélküliség. Ez 1993 óta a legalacsonyabb éves szint.

Olaszország egyes részei között hatalmas különbségek vannak a munkanélküliség alakulásában: míg északon 6,4 százalék, Dél-Olaszországban 14,9 százalék az állástalanok aránya. Az euróövezeti átlagos munkanélküliségi mutató jelenleg 8,9 százalék.

Olaszország az euróövezeti nagy gazdaságok - így Németország és Franciaország - munkanélküliségi mutatóinak növekedésével szemben volt képes leszorítani saját állástalanjai számát. Németországban januárban 12,6 százalékkal 1930 óta nem látott mértéket ért el a munkanélküliség, Franciországban 10 százalékra, és ezzel ötéves rekordszintre emelkedett.

Ugyanakkor az olasz jegybank a múlt héten azt közölte, hogy az egységnyi munkabér növekedése 25 százalékkal rontotta Olaszország versenyképességét, szemben a német és francia 10 százalékos romlással.