Adóegyszerűsítési javaslatcsomag a gazdasági bizottság előtt

MTI
2005.03.30. 13:36
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormánypárti képviselők 15 igen, az ellenzékiek 6 nem szavazata mellett általános vitára bocsátotta az adókról és járulékról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Pölöskei Pálné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese elmondta: a javaslat olyan egyszerűsítéseket tartalmaz, amelyek az adózóknak idő- és pénz megtakarítást jelentenek, de a költségvetési bevételben összességében nem okoznak változást. Példaként említette a személyi jövedelemadó (szja) törvény azon módosítását, amely az iparűzési adóalap csökkentéséhez szükséges kedvezmények igénybevételét teszi könnyebbé azzal, hogy a köztartozások széles körét leszűkíti az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál fennálló adótartozásra.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosító javaslata szerint, a jóhiszemű adózók védelmében, az adótitok szabályok lehetővé tennék, hogy az érintettek üzleti partnereik nevét, adószámát, székhelyét az adóhatóság honlapján közzétett nyilvános adatbázisból megismerhessék, illetve az általuk ismert információk valóságtartalmáról meggyőződhessenek.

Fónagy János (Fidesz), a bizottság alelnöke közölte: szakmailag nem vitatja az előterjesztést, ám kifogásolta, hogy a javaslat nem csökkenti az adózók terheit, ezért a Fidesz nem támogatja annak általános vitára bocsátását.