A kamatcsökkentés ellenére is erősödött a forint

MTI
2005.03.30. 16:36
Szerdán a banközi devizapiac zárásakor a forint 12,56 százalékon állt a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 32 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél. A dollárral 190,65/85 forinton kereskedtek, több mint egy forinttal gyengébben a keddi 191,70/90 forintos árfolyamnál.

A Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentett 50 bázispontos kamatcsökkentését lényegében már letudta a piac - mondták az MTI-nek kereskedők. Hazai események helyett ismét régiós hatások mozgatták a forintot. A lengyel jegybank - ugyancsak a várakozásoknak megfelelően - 50 bázisponttal 6 százalékra csökkentette alapkamatát szerdán. A zloty ennek ellenére reggeltől erősödött, és vele együtt a gyengébb nyitás után a forint is. Az eurót a nap folyamán 246,80 és 248,10 forint között jegyezték.

A forintpiacon a hosszabb lejáratokon alig 5-7 bázisponttal csökkent a kamatszint, ami jelzi, hogy milyen pontosan árazta be a kamatcsökkentést a piac. A szűk likviditás következtében az overnight kamat 8 százalék fölé emelkedett a keddi 7,75 százalékról, a döntően külföldi bankok egynapos hiteleit finanszírozó tomnext kamat pedig 8,80/90 százalékra ugrott. A tartalékolási periódus végén a likviditáshiányt az okozza, hogy a bankok kéthetes betétállománya 1021 milliárd forintra nőtt szerdán. Kedden ugyanis a bankok a lejáró összegnél 100 milliárd forinttal többet, 630 milliárd forintot vittek az MNB kéthetes betétjébe a még 8,25 százalékos jegybanki kamatot kihasználva.

Megélénkült az üzletmenet az állampapírok másodpiacán, az egy évnél rövidebb lejáratokon 3-7 bázisponttal, a hosszabb lejáratokon 10-12 bázisponttal csökkent a hozamszint. Valószínűleg kedvező hozammal sikerül értékesíteni a 2008/D államkötvényt a csütörtöki aukción, amelyre 50 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ. Szerdán a másodpiacon a hároméves irányadó hozam 7,32 százalék volt.

A piacon növekvő állampapír-kereslettel számolnak, mivel április első felében nagy összegű l2 hónapos diszkont-kincstárjegy sorozat jár le, a 2005/G jelű államkötvényből pedig április 12-én 200 milliárd forintnyi fut ki. A piacra szabaduló pénz helyet keres magának, és a kereskedők szerint valószínűleg ismét állampapírokban találja meg. A csökkenő jegybanki kamat következtében a kéthetes jegybanki betét is egyre kevésbé lesz kifizetődő a bankok számára, s az eddig itt parkoló pénzek is az állampapírok keresletét növelik majd - vélik üzletkötők.