Továbbra is veszteséges a Lego

MTI
2005.04.06. 16:22
Tavaly tovább csökkent a dán Lego játékgyártó vállalat árbevétele: 7 százalékkal 6,7 milliárd koronára (899 millió euró). Az adózás előtti veszteség 1,5 milliárd koronáról 1,2 milliárdra csökkent. A világ negyedik legnagyobb játékgyára a számítógépes játékok elterjedése miatt került nehéz helyzetbe. Mindamellett a cég a jövőben csak a hagyományos építőelemekre koncentrál, felhagy az elektronikus játékok továbbfejlesztésével, s csökkenti dolgozóinak létszámát.

Pénzügyi helyzetének javítása végett a Lego eladja többek között négy szabadidő parkját, és a gyártást olcsó bérű országokba helyezi át. A családi tulajdonban lévő vállalat vezetése idén januárban jelezte: újabb termékek gyártását helyezik át Dániából a csehországi Kladnóba, ahol a Lego 434 főt foglalkoztat.

Tavaly októberben lemondott a konszern vezérigazgatója, miután az átalakítási program ellenére a vállalat nem tudott kilábalni a súlyos pénzügyi válságból. Kjeld Kirk Kristiansen, aki résztulajdonosa a vállalatnak, 18 év után távozott a cég éléről. Helyére Joergen Vig Knudstorp lépett.