A területalapú támogatások 92 százalékát kiutalták

MTI
2005.04.06. 16:28
Az európai uniós területalapú támogatások 92 százalékát kiutalták, és a agrárdemonstrációt lezáró megállapodásban rögzített határidőig a jogosultak meg fogják kapni a pénzüket - mondta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerdán, Baján.

Nyujtó Ferenc, a Bácskai és Duna-melléki Mezőgazdasági Szövetség által szervezett fórumon az Európai Unió és a hazai kiegészítő támogatások rendszerét ismertette a Baja környéki mezőgazdasági társaságok és gazdálkodók képviselőinek.

Az előadó kérdésére a jelenlévő több mint 50 szervezet képviselőinek közel 20 százaléka jelezte, hogy még a határozatot sem kapta meg a területalapú támogatásról. A jelenlévők azt kérték, hogy legalább a határozatokat kapják meg rövid időn belül. Nyujtó Ferenc ismertette, hogy a lengyelek, szlovákok, csehek előzetesen bejelentették a finanszírozható mezőgazdasági területüket és erre várták az igénylést.

Elmondta, hogy Szlovákiában a területek körülbelül 95 százalékra érkezett be igény, tehát nem tudják a 100 százalékot lehívni. A cseheknél 97-98 százalékát tudják lehívni, míg a lengyeleknél csak a leadott területek 90 százalékára érkezett be igény, "tehát 1,3 millió hektár elszállt, az ehhez tartozó pénz meg ottmaradt Brüsszelben" - mondta.

Magyarországon olyan rendszert alakítottak ki, amely optimális területalapú támogatás lehívását biztosítja az Európai Unióból - közölte Nyujtó Ferenc. Úgy vélekedett, hogy Magyarországon túligénylés lesz, tehát a visszaosztást meg kell csinálni, de valószínűnek látszik, hogy mi közelítjük meg legjobban a száz százalékot.

Magyarországon 4,7 millió hektárra becsülik azt a területet, amely után támogatást jár az unió költségvetéséből. A kétszázezret jóval meghaladó igénylő közül már csak a jogvitás esetek maradtak hátra. A 9 ezer ügyfél esetében, ahol még nem született döntés, több mint 3 ezer jogvitás ügy. Nyujtó Ferenc kijelentette, hogy ezt meg kell oldani egy hónap alatt, mert április 30-ig kell kifizetni mindent.

A jogos terület pontos nagyságát április 10-éig tudja meghatározni a minisztérium, amely után ki lehet számolni, hogy a jelenlegi kifizetésekhez mennyi adódik még hozzá. Ez várhatóan 3 ezer forint körüli összeg lesz hektáranként, amelyhez az előadó szerint gyorsan hozzá lehet jutni.

Az MTI kérdésére válaszolva Nyujtó Ferenc elmondta, hogy a 2005-ös területalapú támogatásokat 2005. december elsejétől lehet igényelni. Addig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elvégzi a szükséges egyeztetéseket és meghozza a határozatot a jogosultságról. Az igénylés elbírálása után napokon belül fizetni is tudnak. Ez azt jelenti, hogy a kifizetések sokkal gyorsabban fognak megtörténni, mint az uniós csatlakozás utáni első évben - mutatott rá a helyettes államtitkár.