Otthon leírható a külföldi veszteség?

euractiv.hu
2005.04.08. 15:17
Hatalmas összegek megtérítésére kényszerülhet a brit államkincstár - s hamarosan sok már EU-ország kormánya - azt követően, hogy a luxembourgi Európai Bíróság főügyésze jogosnak mondta a Marks & Spencer kérését, hogy a cég brit adójából leírhassa külföldi veszteségeit. Az uniós jogszabályok értelmében a Marks & Spencernek jogában áll kérni az adójóváírást - jelentette ki Miguel Poiares Maduro, az európai bíróság főügyésze. Bár a luxembourgi törvényszék várhatóan csak júliusban dönt az ügyben, a tapasztalatok szerint általában elfogadja a főügyész véleményét.

A váratlan fejlemény komoly aggodalommal töltheti el a tagországok kormányait, ugyanis drámai következményekkel járhat. A német pénzügyminiszter már figyelmeztetett: amennyiben a bíróság megerősíti Miguel Poiares Maduro véleményét, a német költségvetés veszélybe kerül, mert többmilliárd eurós bevétel kiesésével kell számolnia.

Görögország, Franciaország, Írország, Hollandia, Finnország és Svédország szolidáris Nagy-Britanniával, mindannyian attól tartanak, hogy ha a precedensperben az M&S számára kedvező döntés születik, a cégek ontani kezdik majd visszafizetési kérelmeiket.

Indoklásában a főügyész úgy nyilatkozott, hogy az M&S-nek diszkriminatív bánásmódban volt része a brit állam részéről. A cégnek jogában állna fiókvállalatainak veszteségeit leírni az anyavállalat profitjából, s amennyiben Nagy Britannia ezt megtagadja, az uniós szerződések ellen vét. A főügyész figyelmeztetett: a jelenlegi brit hozzáállás hátráltatja a brit vállalatokat abban, hogy más tagországokban hozzanak létre érdekeltségeket.

A főügyész ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalatok természetesen nem írhatják le ugyanazt a veszteséget több országban.

A Marks & Spencer brit anyavállalata 2000 márciusában nyújtotta be adóvisszatérítési kérelmét, és a pergyőzelem reményei szerint mintegy 30 millió fontot hoz számára. A brit legfelső bíróság 2003-ban utalta át Luxembourgnak az ügyet. A panaszos érvelése szerint a brit adótörvény sérti az egységes európai piac szabályait azáltal, hogy nem teszi lehetővé a külföldi veszteségek leírását. Néhány tagország, így például Olaszország, Dánia és Ausztria engedélyezi a külföldi vesztségeknek a cég hazai profitjából történő leírását.