Gyurcsány olcsóbbá tenné a bankokat

MTI
2005.04.12. 16:32
Gyurcsány Ferenc a Magyar Bankszövetségnél tett keddi, budapesti látogatásán arra hívta fel a bankok figyelmét, hogy ne csak a betéti, de a hitelkamataiknál is gyorsabban alkalmazkodjanak a jegybanki alapkamat csökkenő irányzatához.

A találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "egy erős gazdaságban kulcsszerepe van a jól működő bankszektornak. A bankszektor versenyképes európai viszonylatban is, az elmúlt időszakban szépen fejlődött." Kiemelte: ha erős gazdaságot szeretnénk Magyarországon, ezt a gazdaságot olyan bankszektornak kell szolgálnia, amely szolgáltatásaiban, termékeiben, belső versenypiacán eredményesen működik. Gyurcsány Ferenc aláhúzta: "azt kértem a testületi ülés résztvevőitől, hogy .... Segítsenek abban, hogy a banki, az üzleti, a pénz- és tőkepiaci tevékenység a modern Magyarországon ne válhasson szitokszóvá." A miniszterelnök fogyasztóbarát intézkedéseket is kért a bankoktól.

Kiemelte: a bankok vezetőinek figyelmét felhívta arra, hogy tegyenek apró, de érdemi gesztusnak is számító lépéseket. "Arra kértem a bankszektor képviselőit, hogy a kártyatulajdonosoknak ne számoljanak fel többletköltséget, ha egymás automatáinak szolgáltatásait veszik igénybe, a felvett készpénz esetében ne számoljanak külön költségeket a lakosság számára" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a keresi-e Draskovics Tibor utódját, határozott "nem"-mel válaszolt.