Két százalék az olasz infláció

MTI
2005.04.14. 14:40
Olaszországban márciusban átlagosan 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban, az EU-szabvány szerint számolva, közölték az olasz statisztikai hivatalban csütörtökön.

Februárban, ugyancsak EU-szabvány szerint, 0,1 százalékos havi árcsökkenést, de szintén 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek, a januári 2,0 százalék és a decemberi 2,3 százalék után.

Az Európai Központi Bank (EKB) célszáma a tizenkét havi inflációra 2 százalék. Az IMF szerdán, a tavaszi Világgazdasági kilátásokban azt jósolta, hogy az évi átlagos infláció idén elmarad a 2 százaléktól az euróövezetben, az EKB fő közgazdásza, Ottmar Issing ellenben úgy nyilatkozott, hogy az árstabilitás kockázatai fölerősödtek, habár a fő kockázati tényező, a drága olaj miatt szerinte sem kell egyelőre másodlagos inflációs nyomásra számítani.

Noha az IMF azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az EKB esetleg az idén csökkenti kamatát, csütörtökön az elemzők úgy vélték, hogy Issing nyilatkozata és az új olasz adatok láttán ennek nem sok a valószínűsége.