Zöld jelzés az EU-útadónak?

euractiv.hu
2005.04.18. 09:32

Közel a megegyezés az európai útdíj ügyében, az április 21-én találkozó szállításügyi miniszterek ülésének napirendjén ez a kérdés hangsúlyosan szerepel majd. A luxemburgi EU-elnökség nagyon elhivatott az ügy sikerre vitelében, annak ellenére, hogy idén már három találkozó is eredménytelenül zárult.

A vita arról folyik, hogy az ökológiailag érzékeny területeken meddig menjenek el az útadó mértékét illetően, illetve hogy a városi területekre kiterjesszék-e az útdíjat. A nemzeti kormányok a rendszer kiépítési költségei miatt aggódnak, illetve természetesen tartanak az egységes adó mértékétől.

Azokat a francia aggodalmakat már eloszlatták, amelyek arra vonatkoztak, hogy az új ajánlások hogyan érintik az útépítő magáncégekkel kötött szerződéseket. Azt is tisztázták az előzetes tárgyalásokon, hogy a tagországok a bevételt saját belátásuk szerint költik el.

Az áprilisi találkozó az utolsó esély a megegyezésre, ha a tárgyalásokon nem születik eredmény, akkor a tervezetet további átgondolásra visszaküldik a törvényelőkészítőknek.