Egyre több gyógyszert szedünk

MTI
2005.04.19. 12:43
A világ gyógyszerpiaci forgalma hat százalékkal emelkedett a februárig tartó tizenkét hónapban - jelenti az IMS Health egészségügyi információs ügynökség. A világpiaci forgalom több mint kétharmadát adó 13 legnagyobb nemzeti piacon a kiskereskedelmi értékesítések 351 milliárd dollár forgalmat értek el.

Az elmúlt években a növekedés ütemét lényegesen visszafogta a generikus gyógyszerek terjedése, de a politika is nyomás alá helyezte a gyógyszerárakat a társadalombiztosítási költségek csökkentése érdekében. Néhány évvel ezelőtt a gyógyszeripar még kétszámjegyű százalékos forgalom növekedést élvezhetett.

A februárig tartó tizenkét hónapban az öt legnagyobb európai piacon öt százalékos, Észak-Amerikában nyolc százalékos, Japánban pedig két százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb forgalmat bonyolító gyógyszer kategória a koleszterin csökkentő szereké volt 26,4 milliárd dollárral és 11,9 százalékos növekedéssel. A legnagyobb forgalmat a Pfizer Lipitor gyógyszere érte el 10,8 milliárd dollárral.