Magyarország élen jár a vállalatok felszámolásában

Napi Online
2005.04.20. 15:13
Az uniós tagállamok közül Magyarországon a legnagyobb a száz vállalatra jutó felszámolási eljárások száma, a hazai cégek közötti körbetartozás összege meghaladja a banki finanszírozás nagyságát, derült ki az Atradius hitelbiztosító irodanyitásán tartott tájékoztatón.

Az Euler Hermes és a Coface után harmadikként a holland Atradius hitelbiztosító is megnyitotta önálló irodáját Magyarországon. Ennek kapcsán a mai sajtótájékoztatón elhangzott: a társaság itthon mintegy 350 milliárd forint forgalmat biztosított tavaly, a 260 milliós árbevétel felét kártérítésekre ki is fizette. Vanek Balázs, az Atradius magyarországi ügyvezető igazgatója elmondta: jelentős problémát okoz idehaza a körbetartozás, és ma már nagyobb összeggel tartoznak egymásnak a cégek, mint amennyi a banki vállalati finanszírozás. 2000 és 2004 között Európában és Magyarországon is megugrott a felszámolási ügyek száma: tavaly idehaza közel tízezer cég vált fizetésképtelenné, közülük mintegy nyolcezer indult felszámolási eljárás.

A száz cégre jutó felszámolási eljárásokat tekintve Magyarország vezet az EU-ban, 2,1-es mutatóval. Összehasonlításul: Csehországban ez az arány mindössze 0,2. Vanek úgy látja, hogy az élelmiszeripari koncentráció a gyengébb cégek számára fenyegetőbbé teszi a felszámolás veszélyét. Az építőiparban ugyancsak tisztulást vár a következő években, aminek sok kis és középvállalat mellett néhány nagy cég is áldozatul esik majd. Az anyacég, az Atradius NV igazgatója, Thomas Langen hozzátette: most készítenek egy, kifejezetten a kisvállalatoknak szóló hitelbiztosítási terméket, amelyet 2006-ban vezetnek be a csoportnál.