Mégis nyert az állam az áfavisszatartáson?

Napi Gazdaság
2005.04.21. 12:26
Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke szerint a Központi Statisztiokai Hivatal (KSH) olyan módszertant választott, amelynek alapján az áprilisban visszafizetett, a 2004-es évhez kapcsolódó áfa is az előző évre számolható el eredményszemléletben, de még ennél későbbi kifizetés sem az idei évet terhelné. Erről Pichler szerint az Eurostatot is tájékoztatták.

A Napi Gazdaság kérdésére, hogy milyen egyenleggel zárhatja a büdzsé az áfaelszámolásokat, a sajtófőnök közölte, hogy az várhatóan pozitív lesz. A nem jogos áfa-visszaigénylések összege elérheti az 5 milliárd forintot, míg ezzel szemben mintegy 3 milliárd forint késedelmi kamat kifizetése állhat.

Ennek is csak a fele számolható el tényleges teherként, mivel az uniós kontroll miatt visszatartott áfa időközben kamatozott a kincstári egységes számlán (KESZ), mondta Pichler. Igaz, ez a jegybanki alapkamatot éri el, míg a késedelmi kamatok annak kétszeresére rúgnak.

Mint emlékezetes, február végén egy APEH-vezető még úgy vélte, hogy a költségvetés mindenképpen ráfizet az áfaügyre: a kamatkifizetések összege akár 7 milliárd forint is lehet, ezzel szemben 1-2 milliárd forint "fogható meg" az érintett vállalkozásokon.

A pénzügyi tárca keddi tájékoztatóján elhangzott, hogy áprilisban összesen 180-200 milliárd forint áfát utalnak vissza a vállalkozásoknak. Azt még nem tudni, hogy ebből mennyi jut az előző évre; a PM ígérete szerint április végéig rendezik a tavalyi áfaügyeket.

A Napi Gazdaság számítása szerint 120 milliárd forint áprilisban visszautalt áfa bizonyosan érinti az előző évet, vagyis ennyivel kellene növekednie a 2004-es eredményszemléletű hiánynak. A PM ugyanis eddig csak a március végi határidővel számolhatott az elmúlt évek hiánymutatóinak közlésekor.