Jövő héten dönt a GVH a Népszabadság Ringier tulajdonáról

MTI
2005.04.22. 13:19

A jövő hét első felében hirdeti ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, hogy többségi tulajdonossá válhat-e a Ringier Kiadói Kft. a Népszabadság Rt.-ben - értesült az ügy menetét jól ismerő, neve mellőzését kérő forrásból pénteken az MTI.

Az informátor úgy tudja, hogy a GVH várhatóan kedden délelőtt hirdeti ki döntését, alig néhány nappal azt megelőzően, hogy lejárna a vizsgálatra a hivatal rendelkezésére álló idő. A forrás azt valószínűsítette, hogy a GVH bizonyos megkötésekkel, de engedélyezi az immáron másodszor elé került ügyletet.

A GVH versenytanácsa 2003. szeptember 25-én döntött úgy, hogy nem engedélyezi az ügyletet; az indokolás lényege: a kérelmezett vásárlás megvalósulásával gazdasági erőfölénybe került volna a Ringier-csoport. A szóbeli indokolás során akkor elhangzott az is: az eljárás során nem sikerült kimutatni a hátrányokat ellensúlyozó előnyt.

A Ringier bíróságon támadta meg a határozatot; ennek nyomán a Fővárosi Bíróság szinte napra pontosan egy évvel később, 2004. szeptember 23-án úgy döntött: a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) új vizsgálatot kell lefolytatnia az ügyben.