A Mazda eredménye ötödével nőtt

MTI
2005.04.28. 11:37
A japán Mazda autógyár - egyharmadrészt az amerikai Ford tulajdonában - üzemi eredménye 18 százalékkal 82,9 milliárd jenre nőtt a márciussal zárult üzleti évben az előző évi 70,17 milliárdról. Az elemzők átlagosan 79,7 milliárd jenre számítottak. Az adózott eredmény 35 százalékkal 45,77 milliárd jenre nőtt 33,9 milliárdról, a forgalom 2,696 milliárd jenre csökkent 2,916 milliárdról.

Az eredményjavulást a jobb európai értékesítéssel magyarázták, de erre az évre lassúbb növekedést jósoltak a vállalatnál csütörtökön, a nyersanyagok drágulása és az erősödő amerikai, európai és kínai árverseny miatt.

Erre a pénzügyi évre 90 milliárd jenes üzemi eredményt valószínűsítettek a cégnél, habár ez is meghaladja az elemzők 84,4 milliárdos előrejelzését. E héten korábban Honda és a Nissan rekord profitot jelentett az elmúlt pénzügyi évről, de ők is figyelmeztettek az idén várható nehézségekre.

A legtöbb japán autógyár ezzel együtt is sokkal jobban teljesít, mint az amerikai General Motors vagy a Ford, amelyek a héten csökkenő eredményeket jelentettek az első negyedévről, nem utolsó sorban piacvesztés miatt az Egyesült Államokban az ázsiai márkák javára.