A brit végzős egyetemisták rendőrnek állnának

euractiv.hu
2005.04.28. 11:37
Telítődött a munkaerőpiac Nagy Britanniában: az egyetemről kikerülő fiatalok jelentős része nem bízik abban, hogy képzettségének megfelelő állást talál. Szakértők ezzel magyarázzák, hogy a végzősök körében fokozódik az érdeklődés a rendőrség iránt, amely gyors és biztos karrierlehetőséget kínál.

Egy széles körű, 16 ezer végzős egyetemi hallgató megkérdezésével végzett felmérés szerint 57 százalékkal többen kívánnak a rendőrségnél álláshoz jutni, mint a legutóbbi hasonló jellegű vizsgálódáskor.

Míg az utóbbi évtizedben kétharmaddal nőtt az egyetemi hallgatók száma, az okleveles képzettséget igénylő állás csupán 10 százalékkal lett több. Jövőre új tandíjrendszert vezetnek be, s ennek tervezésekor azzal számoltak, hogy az évi 3 ezer fontig terjedő tandíj-hitelt az elhelyezkedő pályakezdők kényelmesen törleszteni tudják majd.

A rendőrség biztos állást jelent, ráadásul HR-esei újabban részt vesznek az egyetemek által szervezett munkaerőbörzéken, s nem elhanyagolható karrierlehetőséget kínálnak: 30-35 éves korára akár rendőrfelügyelő is válhat az újoncból. Irak kapcsán csökkent a katonaság népszerűsége, így az uniformis iránt érdeklődők inkább a rendőrséget választják.