Orosz vagy iráni kézbe kerülhet a Rover kormánya

Napi Gazdaság
2005.05.02. 09:18
A brit TVR sportkocsigyártó orosz tulajdonosa meg akarja venni a csődbe ment Rover autógyárat. A brit The Observer úgy tudja, a mintegy 100 millió dolláros vagyonnal - és a száz leggazdagabb orosz közé tartozó bankár apukával - rendelkező Nyikolaj Szmolenszkij megkereste a Rover csődgondnokát, a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálót azzal az elképzeléssel, hogy megvenné a longbridge-i autóipari társaságot, amelynek teljes modellválasztékát gyártani kívánja.

A PWC illetékese közölte: két komoly pénzügyi és kereskedelmi háttérrel bíró ajánló jelentkezett, de nem erősítette meg, hogy ezek egyike Szmolenszkij lenne. A The Observer úgy tudja, a másik az iráni Dastaan társaság, írta a Napi Gazdaság. Nehézségeket okozhat, hogy a kínai SAIC autóipari csoport - amely a múlt hónapban vonult ki a Roverrel való tárgyalásokról - magáénak követeli a Rover 75 és a Rover 25, valamint kétféle Powertrain motor szellemi tulajdonjogait, vagyis szerinte engedélye nélkül azokat nem lehetne sem eladni, sem gyártani.

A SAIC a múlt héten közölte a PWC-vel, hogy azokat gyártási célból megvenné. A könyvvizsgáló most azt akarja megállapítani, mekkora joga fűződik már a SAIC-nak a Rover egyes vagyonelemeihez.