Hajnalka
-1 °C
15 °C

Világméretű vita a banánról

euractiv.hu
2005.05.03. 10:47

A latin-amerikai banántermelők hivatalos közvetítő kijelölését várják WTO-tól, s az EU-val folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan a Kereskedelmi Világszervezetet is szeretnék meggyőzni arról, hogy tonnánként 75 eurónál nagyobb összegű vám esetén a latin-amerikai banántermelők tönkremennek.

A különbség jelenleg óriási, hiszen az EU 230 eurós tonnánkénti vámot szeretne kiróni. A régi rendszerben egy bizonyos mennyiségig alacsony vámot kellett fizetniük a termelőknek, ha viszont ezt a kvótát túllépték, akkor az összeg ugrásszerűen nőtt. Az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni (ACP) államok egyenesen azt kérik, hogy számukra adómentes piacra jutást biztosítson az EU, míg a többi országoknak 275 euró legyen az importadó. Ezzel egy csapásra szereznének piacot, s egyben kizárnák a konkurenciát.

Bármit, csak fegyvert ne

Az már eldőlt, hogy 2006 januárjától a legkevésbé kifejlett országok a "Bármit, csak fegyvert ne" program keretén belül adómentesen juttathatják termékeiket az EU piacára. (Ezek az országok a banántermelésre alapozva biztosítanak vizet, lakhatást és oktatást a távoli, különösen elmaradott országrészeikben.)

Az ACP-országok ugyanakkor attól félnek, hogy a túl alacsony vámteher következtében ők kiszorulnak a piacról, s a latin-amerikai országok elárasztják olcsó banánnal a piacot.A latin-amerikai banánpiacot jelenleg két óriáscég, az amerikai Dole és Del Monte uralja. Costa Rica egyedül az európai piacra kerülő banán 28 százalékát szállítja. A másik oldalon: Kamerun és Elefántcsontpart együttesen az európai üzletekbe kerülő banán 10 százalékát szállítja.

A WTO döntését kilenc, a vám alacsonyan tartásában érdekelt latin-amerikai állam kérte március 30-án, a közvetítő kinevezése napokon belül megtörténik, megegyezés, illetőleg végső döntés az európai banánimport szabályozásáról három hónapon belül várható.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!